هُلو ميوه آبدار درخت هلو (نام علمي: Prunus Persica در لاتين به معني سيب ايراني) است که داراي يک هسته سخت، گوشت زرد، يا نسبتاً سفيد و پوستي مخملي مي‌باشد. بر اساس چسبيدن گوشت به هسته اين ميوه به دو دسته هسته‌جدا و هسته‌چسب تقسيم مي‌شوند. يکي از ميوه هائيکه تا حد زيادي با هلو ارتباط دارد شليل است. ارتباط شليل‌ها با هلو تا حدي است که در واقع گاهي اوقات محصولات هلو حاوي تعداد کمي شليل هستند و برعکس. شليل در واقع نوعي هلو با ژن مغلوب است که توليد ميوه‌هاي بدون کرک مي‌کند. درخت هلو سه نوع شاخه ساده ، مرکب و کاذب توليد مي‌کند. شاخه‌هاي ساده فقط جوانه رويشي توليد مي‌کنند. شاخه مرکب، جوانه رويش و زايشي و شاخه کاذب در طول شاخه جوانه زايش و در نوکم جوانه رويشي توليد مي‌کند که در هنگام هرس نوک شاخه کاذب حذف مي‌شود. جوانه گل هلو ساده بود و در جانب شاخه‌هاي يک ساله تشکيل مي‌شود.

رسيده شدن هلوي نارس

انجیراستور: اگر مي خواهيد هلوي کال به سرعت رسيده شود ، هلوها را در جعبه اي که با روزنامه آن را پوشانده ايد ، قرار دهيد . به اين ترتيب گازهاي متصاعد خارج نشده و باعث رسيدن سريع هلو مي شود .

كليات گياه شناسي

درخت هلو از قديم الايام در چين وجود داشته و از آنجا به نقاط ديگر جهان راه يافته است . درقرون وسطي از آن بصورت يك داروي گياهي استفاده مي شده است . برگ درخت هلو را براي بيماري صرع و سنگيني گوش ، پوست درخت هلو را براي رفع بوي بد دهان و مغز هسته آنرا براي رفع سردرد و اختلالات دستگاه هضم ،‌قرس و رفع بيماريهاي ادراري بكار مي رود .

شکوفه هلو

درخت هلو درختي است زيبا به بلندي تقريبا ۵ متر كه داراي شاخه هاي زيادي مي باشد. برگهاي آن بيضي شكل و دراز وداراي كناره هاي اره اي است . گلهاي هلو زودرس هستند و قبل از باز شدن برگها ظاهر شده و منظره زيبايي به درخت مي دهد . گلهاي هلو برنگ صورتي ، قرمز يا سفيد مي باشد . يموه هلو گرد و برنگ طلايي و سرخ كه روي آنرا كركهاي زيادي پوشانده است مي باشد . هسته هلو بسيار سخت است و دارون آن مغز هسته قرار درد كه تلخ است .

درخت هلو

تركيبات شيميايي
گل و مغز هسته هلو داراي اميگدالين مي باشد . برگها و شاخه هاي هلو داراي اميگدونيتريل و فلاوونول گليكوسيد است . مغز هسته سمي است و مصرف مدام آن موجب مسموميت مي شود از اين جهت براي معالجه امراض فقط مقدر كمي هسته هلو مصرف مي شود و آنهم بايد تحت نظر پزشك باشد.

در هر صد گرم هلو مواد زير موجود است :

آب ۸۸ گرم

انرژي ۳۵ كالري

مواد نشاسته اي ۹ گرم

كلسيم ۸ ميلي گرم

پتاسيم ۲۰۰ ميلي گرم

فسفر ۱۷ ميلي گرم

آهن ۰/۵ ميلي گرم

ويتامين آ ۱۴۰۰ واحد

ويتامين ب ۱ ۰/۰۲ ميلي گرم

ويتامين ب ۲ ۰/۰۵ميلي گرم

ويتامين ب ۳ ۱ ميلي گرم

ويتامين ث ۷ ميلي گرم

ضمنا هلو داراي منيزيوم و بروميوم نيز مي باشد .

خواص داروئي

هلو از نظر طب قديم ايران سرد و تر است و داراي خواص زير مي باشد :

۱)هلو ملين است و باعث تسكين تشنگي مي شود

۲)براي رفع بوي بد دهان هلو بخوريد

۳)هلو در افراديكه گرم مزاج هستند باعث تقويت نيروي جنسي مي شود

۴)روغن مغز هسته هلو براي درد گوش و گرفتگي مجراي گوش مفيد است

۵)روغن مغز هسته هلو را به محل درد بواسير بماليد اثر خوبي درد

۶)براي برطرف كردن زخم هايي كه در بدن اطفال و پشت گوش آنها مي زند هسته هلو را در آتش بياندازيد تا بسوزد سپس مغز هسته را در آورده و له كنيد و بر محل زخم بماليد.

۷)خانمهاي حامله اگر مي خواهند بچه زيبايي داشته باشند بايد هلو بخورند

۸)مغز هسته هلو مسهل است و خون را تصفيه مي كند

۹)مغز هسته هلو براي رماتيسم مفيد است

۱۰)جوشانده برگهاي درخت هلو براي بيماريهاي پوست مفي است پوست را با اين دم كرده بنوشيد

۱۱)براي بيماريهاي مجاري ادرار ، سنگ كليه و ورم مثانه جوشانده برگهاي درخت هلو را تهيه كرده و يك فنجان در روز بخوريد .

۱۲)دم كرده برگ يا گل هلو براي رفع سياه سرفه استفاده مي شود

۱۳)هلو را له كنيد و بصورت ضماد براي رفع دل پيچه بچه ها و دفع كرم روده روي شكم آنها قرار دهيد

۱۴)برگ هلو و جعفري را با روغن زيتون مخلوط كرده و روي سوختگي و محل ضرب ديدگي بگذاريد

۱۵)بهترين ماسك زيبايي را مي توانيد از هلو تهيه كنيد براي طراوت و جوان كردن پوست هلو را پوست كنده وله كنيد و روي پوست قرار داده و بگذاريد مدت ۲۰ دقيقه بماند و پس از آن صورت را با اب معدني بشوئيد

۱۶)براي برطرف كردن بواسير مغز هسته هلو را بصورت پماد درآورده و به مقعد بماليد

۱۷)جوشانده پوست درخت هلو اثر تب بر و ضد كرم درد

۱۸)خوردن هلو سموم را از بدن خارج مي كند

۱۹)براي وزن كم كردن هلو بخوريد

۲۰)كسانيكه زخم معده دارند و يا مبتلايان به ورم معده و يا روده بايد با شكم خالي هلو بخورند

۲۱)هلو ميوه خوبي براي اشخاص مسن است مشروط براينكه با شكم خالي بخورند كه زود هضم شود

مضرات

انجیراستور: هلو براي اشخاص سرد مزاج مضر است آنها بايد هلو را با عسل و يا زنجبيل بخورند هضم هلو براي بعضي از اشخاص سخت است و نفخ ايجادمي كند . هميشه براي اينكه نفخ ايجاد نكند بايد آنرا اقلا نيم ساعت قبل از غذا خورد .

هلو بخوريد تا افسرده نشويد

 

هلو ميوه بومي کشور چين است که در تمامي کشورها با شرايط اقليمي خنک کشت مي شود. به گزارش سايت «ehow» اين ميوه غني از ويتامين A، پتاسيم و مواد مغذي ديگر و داراي ارزش غذايي بالايي است.
اين ميوه براي سلامت پوست مفيد است و به آن طراوت مي بخشد.
مصرف هلو به دفع کرم هاي روده کمک مي کند.
هلو منبع خوب فيبر غذايي است و لايه هاي اضافه چربي را از بين مي برد و حدود ۸۰ درصد آن را آب تشکيل مي دهد. در نتيجه براي افرادي که قصد کم کردن وزن خود را دارند بسيار مفيد است.
مصرف منظم اين ميوه از يبوست جلوگيري مي کند.
مصرف اين ميوه که خاصيت رونده و ادرارآور دارد، به بيماران نقرس و روماتيسم توصيه مي شود.
مصرف گل هـلو آرام بخش است و براي کودکان بي قرار مفيد است.
گل اين ميوه را در کمي آب و عسل بجوشانيد و پس از خنک شدن مصرف کنيد.
هلو بيماري هاي عفوني را درمان مي کند و ميزان کلسترول خون را کاهش مي دهد و از بيماري هاي قلبي عروقي، کليوي و کم خوني پيش گيري مي کند.
اين ميوه افسردگي را برطرف مي کند.
کربوهيدرات و قند فراوان موجود در اين ميوه آن را در شمار ميوه هاي انرژي زا قرار مي دهد.
از آن جايي که اين ميوه حاوي فسفر است و از سلول هاي عصبي محافظت مي کند مصرف آن به بيماران توصيه مي شود.

 

ويتامين B۲، B۱ و A موجود در هـلو در حفظ تعادل سيستم عصبي و منيزيم در بدن و توليد گلبول هاي قرمز، کمک مي کند و سيستم دفاعي بدن را تقويت مي کند.
مصرف هـلو به صورت ناشتا، در تنظيم و کنترل عملکرد روده ها موثر است، در جذب مواد مغذي به بدن کمک مي کند و خاصيت قليايي خون را کنترل مي کند.
آب هـلو که خاصيت رونده دارد، سموم را از مثانه و کليه دفع مي کند و مانع ايجاد سنگ کليه مي شود.

هلو ها و شلیل ها تقریبا” مانند هم هستند اما پوست میوه شلیل ها پرز ندارند. شلیل ها به خسارت حشرات بیشتر حساس هستند که در صورت حمله حشرات در زمان گلدهی موجب تولید میوه های بد شکل در شلیل ها می گردد.پرنده ها رنگ قرمز شلیل ها را دوست دارند.

هر دو نوع درخت به خاک دارای زهکشی خوب و کود دهی نیاز دارند.

 

ارقام
هـلو ها : البرتا , رد هیون , سانکرست ,
شلیل ها : ردگلد , فانتازیا , اسنو کوئین , رد دیاموند.

افات و بیماری ها معمول و کنترل آنها
پوسیدگی قهوه ای : سمپاشی مس تثبیت شده و یا بردو در طی زمستان در کنترل این بیماری موثر است .
پوسیدگی طوقه : از این بیماری با دور نگه داشتن طوقه درخت از خیس شدن توسط آب ابیاری می توان جلوگیری نمود.
پیچیدگی برگ هلو: در زمان خواب درختان از ترکیبات مسی برای کنترل این بیماری استفاده می شود.

برنامه نگهداری در فصل پائیز
در زمان ریزش برگ در پائیز, تمام میوه های مومی شده را ازدرخت چیده و شاخه های مرده را هرس و قطع کنید و اولین سمپاشی دوره خواب را انجام دهید. برخی قارچکش های مسی را به تنهایی و برخی دیگررا در اختلاط با روغن به کار می روند که روغن به چسیبدن مس به درخت کمک می کندو همچنین این روش موجب کنترل شپشک ها نیز می شود. بعد از ریزش کامل برگها در پائیر , برگ ها را با خاک ورزی زیر خاک نمود.این امر به جلوگیری از انتشار اسپور های قارچ کمک می کند.

نیمه زمستان
هلو ها و شلیل ها زودتر از هر درخت میوه دیگر هرس می شوند. این درختان برای میوه دهی از شاخه رشد یافته سال گذشته استفاده می کنند.حدود نصف رشد سال جاری را حذف کنید. سمپاشی دوره خواب درختان در این زمان انجام می شود و از سموم مسی و روغن در این زمان استفاده می کنند.
علف های هرز زیر درختان به عنوان گیاهان میزبان تریپس و سایر حشرات عمل می کنند که به گل و میوه جوان خسارت می زنند.حضور علف هرز و گراس ها زیرسایه انداز درخت توصیه نمی شود اما رویش گراس بین ردیف های درختان به حفظ رطوبت و کاهش دمای خاک در منطقه ریشه کمک می کند.
آبیاری ممکن است در بهار بسته به باران های بهاری لازم گردد.

– به بیماری پیچیدگی برگ هلو توجه کنید . برگ های جدید جای برگ های مریض را می گیرند. حسارت حشرات موجب بدشکلی در میوه می شوند. در صورت نیاز ابیاری کنید.مصرف کود ازته به مقدار زیاد موجب اسیب دیدن طعم و ظاهر میوه می گردد.

– در این زمان درختان خود را برای سال بعد اماده می سازند.به کود دهی خوب و ابیاری تا زمان ریزش طبیعی درختان ادامه دهید.طوری که این عملیات موجب رشد زیاد در درختان نشودبلکه در درخت انرژی زیادی در ریشه هاا و تنه ذخیره گردد

 

هلو (Prunus persica) گیاهی است از خانواده گل سرخ و زیرخانواده پرونوییده و جنس پرونوس. هلو در دوران پیش از تاریخ در کشور چین کاشته می‌شد و از طریق جاده ابریشم به ایران آورده شد.

برخلاف آنچه که از نام علمی هلو استنباط می‌شود منشا آن ایران نیست. اما از آنجایی که اروپاییان نخستین بار این گیاه را در ایران مشاهده کردند آن را پرونوس پرسیکا نامیدند. یونانیان و عمدتاً رومیان هلو را از ایران به سرتاسر اروپا و انگلستان گسترش دادند. هلو تقریباً ۴۰۰-۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، روانه اروپا شد.

سیاحان قرون شانزده و هفده میلادی نخستین کسانی بودند که هلو را با خود به قاره آمریکا بردند. سیاحان پرتغالی هلو را به آمریکای جنوبی و همتایان اسپانیا یی شان آن را به آمریکای شمالی بردند. به تدریج هلو توسط بومیان آمریکایی و مهاجران اروپایی از آمریکای شمالی به جنوب کانادا راه یافت و امروزه در اکثر ایالت‌های آمریکا کاشته می‌شود. در آسیا نیز هلو از چین به ژاپن راه یافت.

 

گیاه شناسی درخت هلو

هلو گیاهی است درختی و کوچک با تاج پوشش گسترده به طول ۵/۳-۲ متر. درخت هلو معمولاً عمر کوتاهی دارد و تنها ۲۰-۱۵ سال دوام می‌آورد. طول عمر درختان هلویی که در باغ‌های پرورشی کاشته می‌شوند بسیار کمتر از این رقم است و معمولاً این درختان چیزی در حدود هشت سال عمر می‌کنند. برگ‌ها باریک و دارای راس نوک تیز هستند.

برگ‌ها از نمای نیمرخ داسی شکل به نظر می‌رسند. گل‌ها از صورتی کم رنگ تا قرمز جگری و ارغوانی متغیرند و قطری معادل ۵/۲ سانتی متر دارند. گل‌ها معمولاً به طور منفرد بر روی ساقه گل پدیدار می‌شوند. گلبرگ‌ها می‌توانند بزرگ و پرزرق و برق یا کوچک و کم جلوه باشند. گل از جوانه جانبی مستقر بر روی ساقه‌های یک ساله به وجود می‌آید.

انجیراستور: در هلو‌های زینتی گل دارای گلبرگ‌های بسیار و ظاهر میخک مانند است و رنگ آن از صورتی تیره تا سفید متغیر است. گیاه هلو خود بارور است و معمولاً نیازی به گرده افشانی ندارد. میوه آن جزو میوه‌های هسته دار است و مزوکارپ یا میان بر همان گوشت میوه است. در بیشتر ارقام هلو، میوه ۵-۳ ماه پس از شکوفه دادن می‌رسد. البته در شمار اندکی از واریته‌ها نیز طول دوره رسیدن میوه ممکن است شش ماه به طول بینجامد.

انواع ارقام هلو

  • نام: هلو زعفرانی زود رس نام: هلو انجیری خونی و عسلی نام: هلو آلبرتا
  • زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه زمان رسیدن میوه: پیش رس و دیر رس
  • رنگ میان: زرد و هسته جدا رنگ میان: سفید و خونی رنگ میان: زرد و درشت
  • عمر اقتصادی: ۱۰ سال عمر اقتصادی: ۱۰ سال عمر اقتصادی: ۱۵ سال
  • پایه: شفتالو بذری پایه: شفتالو بذری پایه: شفتالو بذری
  • تحمل سرمای زمستانی: -۲۵ c. الی -۳۰ c. تحمل سرمای زمستانی: -۲۵ c. الی -۳۰ c. تحمل سرمای زمستانی: -۲۵ c. الی -۳۰ c.

 

 

خاک مناسب درخت هلو:

زهکشی خوب می تواند بر رشد درختان هلو تاثیر گذار باشد. خاک های سنگین که زهکشیشان نامناسب است، آب را در خود حفظ می کنند و برای کاشت هلو مناسب نیستند. خاک های لومی شنی برای کاشت هلو مناسب است. درخت هلو خاک های آهکی را دوست ندارد. خاک مخلوط شده با خاک برگ، پیت موس، و شن بسیار برای این درخت عالی است و آن را خوشحال می کند.

آبیاری درخت هلو :

نیاز آبی هـلو زیاد است، و این نیاز در زمان میوه دهی بیشتر هم می شود. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه در تابستان، شاید به دو بار آبیاری نیاز داشته باشند. خشکی کشیدن درخت در این مقطع زمانی باعث کم آب شدن میوه ها می شود. از طرفی غرقاب شدن خاک این درخت هم می تواند منجر به پوسیدن ریشه آن شود.

کوددهی :

در نخستین سال کشت، حدود 7 تا 10 روز بعد از کاشت، می توان از 250 گرم کود 10-10-10 استفاده کرد و بعد از گذشت چهل روز نیز می توان از این کود استفاده کرد. برای درختان بزرگتر یعنی درختان 4 تا 10 ساله دو بار در سال یک بار اوایل فروردین، و یک بار اواخر خرداد از 450 تا 900 گرم کود 10-10-10 می توان استفاده کرد.

روش هرس درخت هلو

برای درختان هـلو چهار نوع هرس داریم، که نام آن ها هرس های باردهی، جوانسازی، تنک کردن، فرم دهی است. هرس باردهی به منظورم بالا بردن کیفیت و تعداد محصولات طی دوران بلوغ درخت انجام می شود. هرس جوانسازی عمر درخت را طولانی تر می کند. هرس فرم دهی باعث شکل دادن به اسکلت درخت می شود. تنک کردن یعنی حذف بخشی از محصول برای بالا بردن باقی محصولات.

اواخر اسفند و اوایل بهار (قبل از آن که گل ها باز شوند) هنگامی که خطر سرمای زمستانه دیگر وجود ندارد بهترین زمان برای هرس هلو می باشد. زیرا در این زمان به علت متورم شدن جوانه های گل، تشخیصشان برای هرس راحت تر می باشد.

 

 

 

ازدیاد و تکثیر درخت هلو

انجیراستور: یکی از مهم ترین روش هایی که برای پیوند زدن هـلو استفاده می شود. پیوندک باید از درخت هلویی گرفته شود که خصوصیات کیفی و کمی بالایی داشته باشد. این پیوندک ها روی پایه های هلو، بادام (برای زمین های سنگلاخی و آهکی) و شلیل (زمین هایی که نماتد سابقا در آن ها فعالیت می کرده) پیوند می خورند. در بعضی از خاک های سنگین یا خاک هایی که زهکشی مناسبی ندارند از پایه های گوجه و آلو استفاده می شود.

کاشت بذر نیز یکی دیگر از راه های تکثیر هـلو است. برای آماده کردن بذر، باید تمام گوشت آن از هسته جدا شود، هرچه هسته تمیز تر باشد برای رشد آن بهتر است. هسته هلو را در فصل پاییز در فضای باز می کارند. عمق کاشت هسته باید حدودا 10 سانتی متر باشد.

وضعیت تولید هلو در جهان

سالانه ۱۱۳۲۲ هزار تن هـلو در سرتا سر جهان تولید می‌شود که کشور چین با تولید ۳ میلیون تن در سال بزرگترین تولید کننده این محصول در جهان است و پس از آن به ترتیب ایتالیا با تولید ۴/۱ میلیون تن، آمریکا با ۳/۱ میلیون تن، اسپانیا با ۹ هزار تن، یونان با ۶۰۰ هزار تن، فرانسه با ۴۶۰ هزار تن، ترکیه با ۴۰۰ هزار تن، شیلی با ۲۷۵ هزار تن، ایران با ۲۶۷ هزار تن و بالاخره آرژانتین با ۲۵۴ هزار تن، مقام‌های دوم تا دهم را به خود اختصاص می‌دهند.

میزان تولید سالانه هـلو در کشور چین از ۱۹۸۰ به بعد به پنج برابر مقدار قبلی افزایش یافت به طوریکه امروزه میزان تولید آن با سایر کشور‌های تولید کننده قابل مقایسه نیست. در ایالات متحده نیز کالیفرنیا که بزرگترین تولید کننده این محصول در آن کشور به شمار می‌آید، ۷۵-۷۰ درصد کل هلوی ایالات متحده را تامین می‌کند. انواع هلویی که در آنجا تولید می‌شوند عبارتند از: هلوی کلینگ، هلوی بدون هسته هلوی انجیری و هلوی آلبرتا و هلوی زعفرانی و انواع شلیل ها. ایالت‌های کارولینای جنوبی و جورجیا نیز به ترتیب دومین و سومین تولیدکننده‌های بزرگ هلو در آمریکا هستند.

 

 

احداث باغ هـلو

سایت انجیراستور: چون عمر هـلو یا شلیل نهایتآ ۱۰سال می‌باشد پس بنابراین نیاز به یک نوع درخت پایه مثل گلابی یا سیب داریم که من به شخصه گلابی را به سیب ترجیح می‌دهم، چون قیمت گلابی همیشه بالاتر از سیب بوده وباروری بیشتری نیز دارد.

برای احداث ابتدا باید زمین مورد نظر را تسطیح کرده وبه عمق ۶۰سانتیمتر شخم میزنیم. پس ازشخم اقدام به زدن جوی‌های کوچک (جوی خربزه) با فاصله‌ی ۴٫۵تا۵متر از یکدیگرمیکنیم (۴٫۵برای باغ‌های کوچک/۵برای باغ‌های بزرگ)

پس از زدن جوی ازیک سابسویلر (زیرشکن) یک تیغه به ارتفاع ۱٫۲۰تا۱٫۵متری برای شکافتن داخل جوی‌ها استفاده می ‌کنیم. با این کار دیگراحتیاج به کندن گودال بزرگ نداریم برای کاشت برداشتن ۲ بیل خاک کافی است. سپس به فاصله ۱٫۵متراز یکدیگر اقدام به کاشت می کنیم.

هر سه درخت باید ۲ درخت اول هلو یا شلیل و۱ درخت گلابی یا سیب باشد. در این روش کاشت هم هزینه کندن گودال تقریبآ به ۰میرسد هم درزمان صرفه جویی می شود وهم رشد درخت فوق العاده می شود با این روش درخت هـلو یا شلیل می تواند در یکسالگی به بار نوبر بنشیند.

اگر با روش قرق آبی آبیاری می کنید درسال اول دراین باغ می توانید هر نوع محصول صیفی که دلخواه تان است بکارید که این کاربرای تقویت درخت نیز خیلی مفی داست. اما درسال دوم فقط می توانید اقدام به کاشت هندوانه کنید، چون درسال دوم بخاطر شاخ وبرگ زیاد درخت بر زمین سایه می‌اندازد.

اگر قصد دارید این باغ یا هرباغ دیگررا به صورت قطره‌ای آبیاری کنید برای اینکه از شر علف‌های هرز درامان باشید، در پایین تنه هر درخت یک بطری نوشابه ۱٫۵ لیتری را به صورت در باز و برعکس درعمق ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری قرار دهید سپس ته بطری را بازکرده و قطره چکان لوله آبیاری را درون آن قرار دهید با این کار چون آب به درون بطری و در عمق ۲۰ تا ۳۰سانتیمتری ریخته می‌شود بنابراین رشد علف‌های هرز به حداقل خود می رسد.

 

آفات و بیماری ها درخت هلو

شته، شپشک، انواع کنه های گیاهی و لارو حشره بید زرد رنگ از جمله آفات درخت هلو هستند. راه کنترل این آفات استفاده از سموم مناسب هر کدام است. پیچیدگی برگ های هـلو مانند شلیل یکی از رایج ترین بیماری های قارچی در درختان هلو می باشد. در این بیماری برگ ها دور خود می پیچند و دچار لکه های قرمز رنگی می شوند، این لکه ها نهایتا زرد و سفید می شوند. ماندن برگ ها و میوه های پوسیده زیر درخت می تواند باعث ایجاد بیماری شود.

 

هلو دارای پوست کرک دار است و گل های درخان هلو دو تا دو تا یا تک تک کنار هم می رویند. گلهای درخت هلو بسیار زیبا و صورتی رنگ هستند. درخت هلو را اصلا متعلق به مناطق معتدل و گرم چین می دانند. اکثر ارقام هلو امروزه پرورش داده می شوند. شاخه های درخت هلو به سه دسته تقسیم می شوند : ساده، مرکب و کاذب.

  1. ساده: این شاخه ها فقط جوانه های رویشی دارند.
  2. مرکب: این شاخه ها دارای جوانه های رویشی و زایشی است.
  3. کاذب: جوانه های نوک شاخه بارور نیستند به این تکه شاخه یا جوانه کاذب می گویند.

شرایط محیطی درخت هلو:

درخت هلو برای رشد نیاز به شرایط مطلوب محیطی دارد که به معرفی هر کدام از این شرایط می پردازیم.

 

خاک مناسب درخت هلو:

انجیراستور: زهکشی خوب می تواند بر رشد درختان هلو تاثیر گذار باشد. خاک های سنگین که زهکشیشان نامناسب است، آب را در خود حفظ می کنند و برای کاشت هلو مناسب نیستند. خاک های لومی شنی برای کاشت هلو مناسب است. درخت هلو خاک های آهکی را دوست ندارد. خاک مخلوط شده با خاک برگ، پیت موس، و شن بسیار برای این درخت عالی است و آن را خوشحال می کند.

 

آبیاری درخت هلو:

نیاز آبی هلو زیاد است، و این نیاز در زمان میوه دهی بیشتر هم می شود. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه در تابستان، شاید به دو بار آبیاری نیاز داشته باشند. خشکی کشیدن درخت در این مقطع زمانی باعث کم آب شدن میوه ها می شود. از طرفی غرقاب شدن خاک این درخت هم می تواند منجر به پوسیدن ریشه آن شود.

کود:

در نخستین سال کشت، حدود 7 تا 10 روز بعد از کاشت، می توان از 250 گرم کود 10-10-10 استفاده کرد و بعد از گذشت چهل روز نیز می توان از این کود استفاده کرد. برای درختان بزرگتر یعنی درختان 4 تا 10 ساله دو بار در سال یک بار اوایل فروردین، و یک بار اواخر خرداد از 450 تا 900 گرم کود 10-10-10 می توان استفاده کرد.

هرس درخت هلو:

برای درختان هلو چهار نوع هرس داریم، که نام آن ها هرس های باردهی، جوانسازی، تنک کردن، فرم دهی است. هرس باردهی به منظورم بالا بردن کیفیت و تعداد محصولات طی دوران بلوغ درخت انجام می شود. هرس جوانسازی عمر درخت را طولانی تر می کند. هرس فرم دهی باعث شکل دادن به اسکلت درخت می شود. تنک کردن یعنی حذف بخشی از محصول برای بالا بردن باقی محصولات. اواخر اسفند و اوایل بهار (قبل از آن که گل ها باز شوند) هنگامی که خطر سرمای زمستانه دیگر وجود ندارد بهترین زمان برای هرس هلو می باشد. زیرا در این زمان به علت متورم شدن جوانه های گل، تشخیصشان برای هرس راحت تر می باشد.

 

هلو ها و شلیل ها تقریبا” مانند هم هستند اما پوست میوه شلیل ها پرز ندارند. شلیل ها به خسارت حشرات بیشتر حساس هستند که در صورت حمله حشرات در زمان گلدهی موجب تولید میوه های بد شکل در شلیل ها می گردد.پرنده ها رنگ قرمز شلیل ها را دوست دارند.

هر دو نوع درخت به خاک دارای زهکشی خوب و کود دهی نیاز دارند.

ارقام
هلو ها : البرتا , رد هیون , سانکرست ,
شلیل ها : ردگلد , فانتازیا , اسنو کوئین , رد دیاموند.

افات و بیماری ها معمول و کنترل آنها
پوسیدگی قهوه ای : سمپاشی مس تثبیت شده و یا بردو در طی زمستان در کنترل این بیماری موثر است .
پوسیدگی طوقه : از این بیماری با دور نگه داشتن طوقه درخت از خیس شدن توسط آب ابیاری می توان جلوگیری نمود.
پیچیدگی برگ هلو: در زمان خواب درختان از ترکیبات مسی برای کنترل این بیماری استفاده می شود.

برنامه نگهداری در فصل پائیز
در زمان ریزش برگ در پائیز, تمام میوه های مومی شده را ازدرخت چیده و شاخه های مرده را هرس و قطع کنید و اولین سمپاشی دوره خواب را انجام دهید. برخی قارچکش های مسی را به تنهایی و برخی دیگررا در اختلاط با روغن به کار می روند که روغن به چسیبدن مس به درخت کمک می کندو همچنین این روش موجب کنترل شپشک ها نیز می شود. بعد از ریزش کامل برگها در پائیر , برگ ها را با خاک ورزی زیر خاک نمود.این امر به جلوگیری از انتشار اسپور های قارچ کمک می کند.

نیمه زمستان
هلو ها و شلیل ها زودتر از هر درخت میوه دیگر هرس می شوند. این درختان برای میوه دهی از شاخه رشد یافته سال گذشته استفاده می کنند.حدود نصف رشد سال جاری را حذف کنید. سمپاشی دوره خواب درختان در این زمان انجام می شود و از سموم مسی و روغن در این زمان استفاده می کنند.
علف های هرز زیر درختان به عنوان گیاهان میزبان تریپس و سایر حشرات عمل می کنند که به گل و میوه جوان خسارت می زنند.حضور علف هرز و گراس ها زیرسایه انداز درخت توصیه نمی شود اما رویش گراس بین ردیف های درختان به حفظ رطوبت و کاهش دمای خاک در منطقه ریشه کمک می کند.
آبیاری ممکن است در بهار بسته به باران های بهاری لازم گردد.

اواخر بهار , اوایل تابستان
– به بیماری پیچیدگی برگ هلو توجه کنید . برگ های جدید جای برگ های مریض را می گیرند. حسارت حشرات موجب بدشکلی در میوه می شوند. در صورت نیاز ابیاری کنید.مصرف کود ازته به مقدار زیاد موجب اسیب دیدن طعم و ظاهر میوه می گردد.
– اواخر تابستان , بعد از برداشت
– در این زمان درختان خود را برای سال بعد اماده می سازند.به کود دهی خوب و ابیاری تا زمان ریزش طبیعی درختان ادامه دهید.طوری که این عملیات موجب رشد زیاد در درختان نشودبلکه در درخت انرژی زیادی در ریشه هاا و تنه ذخیره گردد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهار + 15 =