ریحان ، گیاهیست یک ساله که محل اصلی و اولیه آن هندوستان میباشد .
برگهای ریحان ، به رنگ سبز یا بنفش و بسیار معطر و تُند است .
برگ این گیاه به صورت خام با غذاها مصرف می شود .
آب و هوا و خاک : این گیاه در بیشتر نقاط ایران کاشته می شود و معمولا بذر آن را از نیمه فروردین ماه تا اواخر خرداد ماه با توجه به آب و هوای مناطق می کارند .
ریحان ، احتیاج فراوان به آب دارد . در صورتی که با کمبود آب روبرو شود از بین خواهد رفت .
این گیاه درصورتی که در زمینی که مواد غذائی کافی داشته باشد کاشته شود ، محصول خوبی خواهد داد .

روش کاشت :

ریحان را به دو صورت دستپاش در زمین‌های کَرت بندی شده می کارند و چون در زمان برداشت با ساقه به بازار ارائه می گردد ، لذا آن را با ساقه از بوته جدا می کنند ، یا آنکه با ریشه از خاک خارج ساخته ، ریشه‌ها را قطع نموده به بازار ارائه می دهند .
مراقبت اساسی درکشت ریحان، حفظ رطوبت وآبیاری بموقع زمین میباشد .
برای تهیه بذر ریحان ساقه‌های بوته گیاه را نمی چینند تا به گل بنشیند و پس از آن که گل‌ها رسیدند و دانه بسته شد و بوته‌ها کاملا شادابی خود را از دست دادند به آرامی ساقه‌های گل دار را قطع کرده و در محل سایه و خشک روی پارچه و یا نایلون می خوابانند .
زمانی که ساقه‌ها کاملا خشک شدند آنها را تکان داده و بذرها را از خاک و خَس و خاشاک جدا می نمایند و در ظرف مناسبی نگهداری می کنند. برای تهیه بذر ریحان به بذر فروشی ها و عطاری ها مراجعه کنید

 

ریحان گیاهی است که در هوای گرم رشد می کند و خوشبو است و در غذاهای ایتالیایی جایگاه ویژه ای دارد. کاشت گیاه یا پیوند پس از اینکه یخبندان به پایان می رسد و خاک گرم است در عرض چند هفته ثمر فراوانی خواهد داشت.

کاشت و پرورش ریحان

رایج ترین نوع ریحان، ریحان شیرین است؛ انواع دیگر شامل ریحان بنفش (کم تر از ریحان شیرین)، ریحان لیمویی ( طعم لیمو ) و ریحان تایلندی ( طعم شیرین بیان ) دارد.

کاشت ریحان آسان است اما در تابستان فقط در فضای باز و تنها زمانی که خاک به خوبی گرم می شود رشد می کند، پس طبق آن برنامه ریزی کنید.

کاشت ریحان از طریق بذر داخل گلدان

  •  انجیراستور: اولین نکته ای که برای کاشت و پرورش ریحان داخل گلدان یا باغچه در نظر بگیرید انتخاب بذرهای سالم و استاندارد است که آنها را باید یک روز قبل از کاشت در مقداری آب ولرم بریزید. شما می توانید بذر ریحان را بین 8 ساعت تا سه روز در آب نگه دارید تا خوب و کامل متورم شوند.
  •  مرحله بعد انتخاب گلدان مناسب است که باید آن را تا ارتفاع 15 سانتی متری با مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ پرکنیم.
  •  حالا نوبت به کاشت ریحان می رسد ، در این مرحله ابتدا بذرها را از آب بیرون اورده و به روی یک پارچه یا روزنامه قرار می دهیم تا به خوبی نم آنها گرفته شود.
  •  بذرها را حداکثر در عمق 5/0 تا 1 سانتیمتری، با فاصله 15 سانتیمتری روی سطح خاک می پاشیم و روی بذرها را با کمی خاک می پوشانیم.

نکته:توجه داشته باشید که اگر اندازه بذر دو میلی متر باشد، شما باید حداکثر دو میلی متر روی آن را با خاک بپوشانید.

  •  بعد از انجام صحیح این مرحله سطح گلدان را با یک برگ روزنامه می پوشانیم تا بذرها کامل زیر روزنامه قرار بگیرند.
  •  شما باید هر روز دو تا چهار بار روی گلدانی که بذرهای ریحان را کاشته اید با یک آب پاش کوچک آب بریزید تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرم ترین جای ممکن قرار دهید.
  •  فراموش نکنید که وقتی ریحان جوانه زد، نباید اجازه دهید خاک خشک شود و باید هر روز آبیاری انجام دهید.

 

روش صحیح انجام مراحل کاشت و پروش ریحان در باغچه

  1.  انجیراستور: در شروع کشت، کاشت بذر ها را 6 هفته قبل از آخرین سرما شروع کنید. ( به تاریخ های یخ بندان محلی مراجعه کنید .)
  2.  برای کاشت در بیرون از منزل، صبر کنید تا زمین حداقل به 50 درجه – ترجیحا حدود 70 درجه فارنهایت برای رشد بهتر برسد ، بدون گرما، گیاه رشد نخواهد کرد.
  3.  ریحان باید در مکانی بروید که روزانه 6 تا 8 ساعت آفتاب کامل را دریافت کند؛ خاک باید مرطوب و زهکشی شده باشد.
  4.  کشت گیاه یا جوانه آن حدود 10 تا 12 اینچی عمق زمین قرار دارند، آن ها باید حدود 12 تا 24 اینچ ارتفاع داشته باشند ؛ برای گیاهان کوچک تر، گیاه ( حدود 16 تا 24 اینچی عمق زمین قرار دارد ).
  5.  در طول دوره های خشک تابستان، به طور آزاد گیاهان را آبیاری کنید.
  6.  به یاد داشته باشید به محض این که به نظر رسید برگ ها رشد کرده اند برگ را بچینید چون دوباره می روید.
  7.  اگر در حال برنامه ریزی برای پخت وپز با این گیاهان، هستید گیاه را درخاک تمیز بکارید ( از کودهای شیمیایی استفاده نکنید چون مضر هستند ) و آن ها را دوراز مسیر های شلوغ بکارید تا گیاهان صدمه نبینند، گوجه فرنگی همسایه خوبی برای ریحان در باغ است.

 

مراقبت از گیاه ریحان

  1.  دقت کنید که خاک مرطوب باشد گیاه ریـحان رطوبت را دوست دارد. اگر در یک منطقه گرم زندگی می کنید، از مالچ در اطراف گیاهان ریحان استفاده کنید ( مالچ به مرطوب نگه داشتن خاک کمک خواهد کرد).
  2.  بعد از اینکه اولین برگ ها رویید آنها را هرس کنید.
  3.  هر زمان که یک شاخه شش تا هشت برگ دارد، هرس را ادامه دهید.
  4.  بعد از 6 هفته، از رویش زود هنگام گیاه جلوگیری کنید اگر گیاهان رشد می کنند، فقط آن ها را ببرید.
  5.  اگر هوا سرد باشد، حتما گیاه را از قبل برداشت کنید چون هوای سرد گیاهان را نابود خواهد کرد.

 

آفات و بیماری های سبزی ریحان

  • شته
  • انواع باکتری و برگ های قارچی، بیماری های ریشه ای و ساقه

 

برداشت و روش های صحیح نگه داری ریحان

  • برگ های ریـحان را به محض این که به ارتفاع 6 تا 8 اینچی رسید شروع به چیدن کنید.
  • وقتی درجه حرارت به 80 درجه می رسد، ریحان واقعا شروع به تکرار می کند.
  • دقت کنید برگ ها را به طور مرتب در تابستان بچینید تا رشد در طول تابستان افزایش یابد.
  • حتی اگر نیازی به برگ ها ندارید، آن ها را بچینید و برگ ها را در فریزر قرار دهید.
  • اگر به طور منظم بچینید دوازده گیاه ریحان 4تا6 فنجان برگ در هفته تولید خواهد کرد.

 

  • بهترین روش برای ذخیره سازی ریحان فریز کردن است فریز کردن مانع از دست رفتن طعم آن می شود. به همین منظورکل گیاه را خشک کنید و در کیسه های پلاستیکی بدون هوا بریزید و سپس در فریزر قرار دهید.
  • یک روش ذخیره سازی دیگر خشک کردن ریحان است ( اگر چه برخی از طعم آن از بین خواهد رفت ). برگ ها را از ساقه جدا کنید و آن ها را در سایه قرار دهید. پس از 3 تا 4 روز، اگر گیاهان به طور کامل خشک نشده باشند، آن ها در فر با پایین ترین تنظیمات حرارتی قرار دهید و در آن را کمی باز بگذارید.

 

زمان کاشت ریحان بعد از رفع خطر سرما و یخبندان می باشد.تکثیر به روشهای بذر،انتقال نشاء و قلمه می باشد.
دانه ریحان باید از منبع معتبر فراهم شود تا دانه از نوع خوبی بدست بیاید.نسبت جوانه زدن دانه بالای ۸۰% است.محصولی که مستقیما” از دانه روئیده است به این صورت است که به تعداد ۱۰-۸ دانه در هر اینچ در بستر آماده شده می پاشیم و حدود۶ پوند دانه در هر هکتار لازم است.
یک دانه پاش کودی یا دانه پاش تجارتی دارای نسبت دانه پاشی مناسبی است.وقتی دانه پاشی مستقیم است،دانه پاشی زیاد باعث افزایش نسبت ۹۰-۸۰% جوانه زدن می شود.از نظر تجاری،دانه پاش، برای پاشیدن بذر مناسب است.بستر دانه ها باید مناسب باشد.باید زمین را به خوبی مسطح نموده،کلوخه ها را خرد کرده و محیطی یکنواخت ایجاد کنیم. در زمان کاشت بهتر است رطوبت در حد ظرفیت مزرعه باشد.
جوانه زنی ۱۴-۸ روز انجام می شود.برای سرعت در جوانه زنی بهتر است که دما را بالا برده ۸۵-۷۰ درجه فارنهایت،ظرف۷-۵ روز جوانه می زنند.
برای جلوگیری از ترک خوردن خاک می توان آن را با یک لایه خاک پوشاند و آن را با ورمی کولایت یا تورب مخلوط کرد و سطح خاک را مرطوب نگه داشت.
رشد اولیّه، توام است و پس از اینکه چند برگ ظاهر شد،رشد افزایش می یابد.
بیشتر پرورش دهندگان ریحان را به صورت محصول سالانه برای ورود به بازار می کارند و از دانه پاشی مستقیم استفاده نمی کنند بلکه از نشاء استفاده می کنند.که در گلخانه در اواخر مارس تا اوایل آوریل برای کشت نشایی استفاده می شود و در استان های ساحلی یا آبرفتی و در اواسط آوریل تا اواسط می در نواحی کوهستانی رشد می کنند.
نشاها تولید آسانی دارند و رشدآنها۶-۴ هفته است.انتقال در مرحله ۴-۲ برگی حقیقی می باشد.مقاوم سازی در ماه می انجام می گیرد که ۲۴-۱۲ ساعت قبل ازانتقال ،در خزانه آبیاری می شود.
شاخه دهی جانبی و رشد وقتی زیاد می شود که قد گیاه۱۲ سانتیمتر شود.
تراکم مطلوب تا حدی مربوط به پایان استفاده است،وقتی استفاده می شود که، تجهیزات لازم برای کاشت و برداشت در اختیارمان باشد.
در مورد کشت هایدروپونیک در سیستم NFT با کانالهای۸-۷ سانتیمتری نتیجه موفقی د رپی خواهد داشت.همچنین کاشت در پشم سنگ،اسکوریاو ترکیب ماسه و پیت موفقیت آمیز بوده است.

در این روش بذور ریحان را با کاشت در محیط پرلیت یا مکعب های پشم سنگ مخصوص تکثیر تحت تاثیر دمای ۲۱ درجه سانتیگراد ظرف ۷-۴ روز جوانه می زنند که نشا های تولیدی را می توان به فاصله ۲۰ سانتیمتر از یکدیگر در اوایل بهار،در بستر های اصلی کشت کرد.
مشکل NFT این است که سیستم ریشه ای حجیم در ریحان می تواند پس از مدتی کانالهای NFT را مسدود کند.
در این مورد برای پرورش ریحان احتیاج به وجود داربستهای نگه دارنده داریم.
عمق کشت به صورت سطحی است و حدود یک چهارم اینچ می باشد.
ردیفها به فاصله ۹۰-۶۰ سانتیمتر از هم قرار دارندو فضای هر گیاه۱۵ سانتیمتر است. ریحان د ربستر های بالا و به انداز?۳۰ سانتیمتر کشت می شود.
فاصله میان بستر متناسب با تجهیزات پرورش دهنده و معمولا” ۳۶-۲۴ سانتیمتر می باشد.
واریته های بزرگ متناسب با شرایط آب و هوایی،نوع گیاه ،کارهای پرورشی و مدیریتی کشت می شوند.

تولید کنندگان بزرگ روغن را از ۳۵۰۰۰ تا۳۰۰۰۰ گیاه در جریب می گیرند.
ریحان می تواند در ارتفاعات ۲۵۰ متری از می تا اکتبر رشد کند.
بسته به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه بین ۶۰-۴۰ سانتیمتر رشد می نماید.
در کشت باز دور رویشی ریحان بین ۱۸۰-۱۷۰ روز می باشد و مرسوم است که چندین چین در این مدت انجام می گیرد .
در گلخانه دور رویشی حدود ۴۵ روز طول می کشد ودر این زمان گیاه با ریشه از زمین در آورده و عرضه می گردد.
ریحان پروانه ها و حشرات باغ را تحریک می کند و این رشد در گیاهان همراه و گوجه های مخصوص و فلفلها را تحریک می کند.و دافع پروانه سفید است.
۷ روز بعد از کشت بذور،دور گیاهک را با محلول ۲ در ۱۰۰۰ کاپتان یا بنومیل به اضافه ۲ در ۱۰۰۰ دیازینون سمپاشی شود و این عمل را ۲ بار به فاصله۷ روز تکرار کنید.
سم را طوری بپاشید که طوقه گیاه و خاک اطراف بوته به محلول سمی آغشته شود.

 

خاک
خاک شن سبک یا لوم سیلتی،زهکش مناسب(در بهار زود گرم می شوند) و تهویه باید به خوبی انجام گیرد. pH متوسط ۵/۷ -۶ ولی pH مطلوب، ۴/۶میباشد.
غالب خاکهای مناطق مرکزی ایران قلیایی می باشند.برای تعدیل و کاهش  به سمت خنثی و اسیدی، بایستی قبل از کشت به خاک گوگرد اضافه شود.
برای کم کردن pH خاکهای قلیایی از کود سولفات آمونیوم و برای بالا بردن pH خاک اسیدی از نیترات کلسیم استفاده می شود.
Ec متوسط و حدود ۵/۲-۴ دسی زیمنس بر متر را می پسندد.
بهتر است ضد عفونی شود.که ،ضد عفونی به وسیله مواد شیمیایی بایستی بستر شخم خورده و مسطح شود و دارای رطوبت در حد گاورو باشد.(حداقل عمق ۲۵ سانتیمتری خاک دارای این رطوبت باشد).

دما
وقتی که خطر یخبندان گذشته باشد.بهتر است برای جوانه زنی دما ۸۵- ۷۰درجه فارنهایت باشد.ولی کلا” در رنج دمایی ۳۰-۱۰ درجه سانتیگراد می توانند رشد کنند ولی دمای مطلوب ۲۴-۲۰ درجه سانتیگراد می باشد.
در اثرافزایش دما به بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد علاوه بر توقف رشد بوته،کنار برگها با سوختگی مواجه می شود.
در روزهای روشن و آفتابی درجه حرارت بیشتری در مقایسه با روزهای ابری و بارانی لازم می باشد.
دامنه حرارتی مناسب برای رشد گیاهان حدی است که در آن فتوسنتز به میزان بالاو تنفس متعادل باشد.دقت شود که دمای بالا همراه رطوبت بالا، باعث ایجاد مشکلات خسارتی می شود.
آب
به رطوبت مستمر احتیاج دارد.کلا” با بارندگی ۶/۰-۲/۴ متر درسال رشد می کند.از بدو سبز شدن بذر تابرداشت به ۵۵۰-۵۰۰ میلیمتر آب احتیاج دارد.
ریحان در هر مرحله از رشد نسبت به استرس آب مقاوم نیست.آبیاری منظم در این محصول لازم می باشد.می توان ازآبیاری قطره ای یاغرقابی استفاده کرد.
Ec آب بر اساس میکروموز کمتر از ۷۵۰ بسیار خوب و بین ۱۵۰۰-۷۵۰ قابل استفاده می باشد.
برای تولید هر گرم ماد? خشک در سبزی های برگی ۲۵۰۰ گرم آب مصرف می شود.
دمای مطلوب هنگام آبیاری بهتر است۲۰-۱۵ درجه سانتیگراد باشد چونکه در دماهای پائین آب باعث وارد آمدن شوک به گیاه و همچنین بروز برخی بیماری ها می شود.آبیاری نباید در ساعات گرم روز انجام شود.هنگام صبح زود یا غروب مناسب می باشد.
رطوبت زیاد از حد باعث رشد بیماری ها،کاهش تبخیر برگ و کاهش جذب مواد غذایی محلول توسط ریشه می شود.تهویه باید صورت بگیرد.در زمستان با بالا بردن دما تا ۲۸ درجه سانتیگراد و باز نگه داشتن برخی منافذ، رطوبت اضافی را کاهش دهید.همچنین در رطوبتهای پائین میزان تولید کاهش می یابد و طغیان آفات و کنه را خواهیم داشت.بهترین رطوبت ۷۰-۵۵% می با شد.
برخی محاسن آبیاری قطره ای:۱-فقط بخشی از خاک که مورد نیاز است مرطوب و آبیاری می گردد.۲-با کنترل رطوبت،آفات و امراض کمتر می شوند.۳-در زمینهای کمی شور به عنوان آبشویی عمل می کند.۴-کاهش میزان مصرف آب.۵-کود و سموم محلول را می توان از طریق آبیاری انجام داد.
برخی معایب:۱-هزینه بر.۲-گرفتگی لوله ها (حل:اسیدسولفوریک رقیق).
نور
آفتاب پسند،زیر نور آفتاب کامل و در طول روز رشد بیشتری دارد.با آنکه برخی مواقع به علت تابش آفتاب شدید در تابستان نیازمند سایه است،اما کلا” به مقدار نور کافی احتیاج دارد.جزء گیاهان طول روز بلند است.درطول روز بلند به دلیل افزایش ساعات تابش نور و در نتیجه غذا سازی بیشتر در گیاه، باعث افزایش تولید می گردد. شدّت نور باعث قطور شدن ساقه ها وکوتاه شدن میان گره ها و توسعه ریشه شده و کاهش نور از حد مورد نیاز به طویل شدن و نازک شدن ساقه،عدم توسعه ریشه و کاهش مقاومت گیاه می شود.
در مورد فتوسنتز ،برای از بین بردن مشکل کمی نور طبیعی در زمستان و کم شدن رشد گیاهان، از نور مصنوعی اضافی ،از لامپهای جیوه ای و یا مهتابی استفاده می کنند که مجموعه دو لامپ مهتابی و معمولی را استفاده می کنند.طیفی مشابه طیف خورشید ایجاد می کند.
مالچ
برای تولید ریحان تازه،استفاده از مالچ بسیار توصیه شده است.
ریحان نیاز به رطوبت کافی خاک در فصل رشد دارد تا کیفیت محصول حفظ شود.ممکن است زمین با مواد آلی میان ردیف ها پوشانده شود و به کنترل علف هرز و رطوبت می پردازد.زمین دارای مالچ باعث کاهش مقدار پاشیدن خاک روی برگها می شود و این می تواند باعث تسهیل شستن برگها در زمان برداشت و کاهش وقوع بیماری شود.افزایش محصول توسط استفاده از مالچ سیاه ،پلی اتیلن و مواد آلی حاصل می شود.استفاده از پوست سخت و کاه مناسب است.

 

کوددهی
کوددهی متوسط است.کود زیاد باعث تغییر مزه می شود.کوددهی بستگی به محصول قبلی و کوددهی جدید به خاک دارد.استفاده ازآزمایشگاه خاک برای تعیین مقدار ماد? موجود در خاک لازم است.کوددهی بیش از حد کیفیت ریحان را در زمان برداشت می کاهد و باعث افزایش مقدار نمک محلول در خاک و رسیدن آن به سطوح نا مطلوب می شود.گیاهانی که بانیتروژن زیاد کوددهی شده اند اغلب در اتاقهای سرد پس از برداشت به رنگ سیاه در می آیند.بهترین نوع کود شیمیایی کود های قابل حل در آب است کع به نسبت دارای ازت،فسفر،پتاس و سایر مواد معدنی کم مصرف می باشد.
نسبت های کوددهی قبل از کشت به میزان ۱۲۰-۱۲۰-۱۲۰ پوند در هر جریب.K2O، P2O5وN  داده می شود.(خاکهایی که این مواد را به مقدا رکمی دارند.)کود می تواند پراکنده و یا زیر خاک برود.pH.ریحان وقتی ۵/۷-۶ است رشد خوبی دارد.ممکن است نیتروژن بلافاصله پس از اوّلین بر داشت به ۳۰-۲۰ پوند برسد.اگر بیش از یک بار برداشت شود،پس از اوّلین یا دوّمین برداشت بهتر است از ۳۰-۱۵ پوند نیتروژن در هر هکتار استفاده کرد.آزمایش در ایندیانا نشان داد که منابع آمونیوم برای نیتروژن می تواند باعث کاهش مقدار دمبرگ و ساقه می شود و حجم را برای روغن گیری می کاهد (در مقایسه با منبع نیتروژنی نیترات).
پرورش دهندگان که ریحان را در خاک آلی می کارند باید از راهنمایی های فدرال یا ایالات برای تولید مواد استفاده کنند.اگر حس کردید که کمبود عناصر غذایی در گیاه وجود دارد به محلول پاشی با کودهای مایع اقدام کنید.
بادشکن
بادهای شدیدباعث رسیدن صدمه به برگها و از بین رفتن رطوبت در زمین می شود.استفاده ازبادشکن در زمانی که باد شدید است لازم و مفید است.

 

فواید و خواص درمانی ریحان:

انجیراستور: ریحان گیاهی معطر و بادشکن است. اگر چه بیشتر به عنوان سبزی خوردن یا طعم دهنده به غذا، مورد استفاده قرار می گیرد ولی خواص درمانی خاصی هم دارد که از آن جمله :

۱) ریحان آرامش دهنده ی اعصاب است و برای درمان سردردهای عصبی بسیار مؤثر است. اگر ۲۰ تا ۵۰ گرم ساقه ی ریحان که دارای برگ و گل است را در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۲ دقیقه دم کنید . سپس آن را صاف و شیرین نمایید و پس از هر غذا ۱ فنجان بنوشید که غم و اندوه و افسردگی را برطرف می کند.

۲) ریحان گیاهی نشاط آور است. دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که شیرین شده باشد پس از هر غذا برای معالجه ی سردردهای یک طرفه ( میگرن ) و سردردهای عصبی مفید است . حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.۳) دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که با  عسل  شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین مؤثر است. برای درمان آسم  نیز می توان جوشانده ی غلیظی از ریحان تهیه کرد و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده ی سرد آن نیز تب بر است. پس در بیماری های تورمی گلو و سرما خوردگی  حتماً از ریحان استفاده کنید.۴) دانه ی ریحان نیز به علت داشتن لعاب فراوان نرم کننده است و در رفع ورم کلیه  و ترشحات زنانگی مفید است.۵) ریحان ضد دل پیچه است ، پس چه خوب است افرادی که دستگاه گوارش حساس دارند و سریع نفخ می کنند با غذا ریحان مصرف کنند.

۶) ریحان در درمان اسهال هم مؤثر است . خوردن تخم بو داده ی ریحان برای درمان اسهال اثر شفا بخش دارد.

۷) جوشانده ی ریحان گرفتگی دستگاه گوارش را رفع می کند و ضد تهوع و استفراغ است.

۸) اسانس ریحان که بازیلیک نام دارد ، بسیار معطر و ضدعفونی کننده ی دستگاه گوارش است و بوی

سیر  و پیاز  را از دهان می برد. به همین دلیل یک پای ثابت نان و کباب، ریحان تازه است.

۹) ریحان میکروب اسهال و  وبا  را می کشد و بوی آن پشه و مگس را فراری می دهد . ریحان را در باغچه ی منزل خود بکارید تا به این ترتیب با حشرات مزاحم مبارزه کنید

۱۰) به نظر می رسد که دانه ی ریحان برای رفع اثر زهر مارگزیدگی ، هم بصورت خوراکی و هم اگر به روی محل زخم گذاشته شود، مؤثر است. عقیده ای هم وجود دارد که ریحان می تواند زگیل  را درمان کند.

ریحان ، گیاهیست یک ساله که محل اصلی و اولیه آن هندوستان میباشد .
برگهای ریحان ، به رنگ سبز یا بنفش و بسیار معطر و تُند است .
برگ این گیاه به صورت خام با غذاها مصرف می شود .
آب و هوا و خاک : این گیاه در بیشتر نقاط ایران کاشته می شود و معمولا بذر آن را از نیمه فروردین ماه تا اواخر خرداد ماه با توجه به آب و هوای مناطق می کارند .
ریحان ، احتیاج فراوان به آب دارد . در صورتی که با کمبود آب روبرو شود از بین خواهد رفت .
این گیاه درصورتی که در زمینی که مواد غذائی کافی داشته باشد کاشته شود ، محصول خوبی خواهد داد .۴

گیاه ریحان
ریحان گیاهی یکساله و علفی از تیره نعناع است که به عنوان گیاهی دارویی، ادویه ای و همچنین به عنوان سبزی تازه استفاده می شود. اسانس گیاه ریحان خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد و از این اسانس در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود. رشد ریحان آسان است و از گیاهانی است که در خانه هم به سادگی رشد می کند تا به صورت تازه مصرف شود.


کاشت دانه ریحان
۱ – نوع ریحانی که می خواهید بکارید را انتخاب کنید. هر گونه از ریحان، عطر و طعم و بوی خاصی دارد. در زیر چند گونه ریحان نام برده شده است:
ریحان سبز-زرد یا دارچینی که بوی شبیه ادویه شیرین دارد و دارای گل های زیبا و معطر می باشد.
ریحان لیمویی که بویی شبیه مرکبات دارد.
ریحان بنفش که عطر و طعم بسیار خوبی دارد و گاهی اوقات برای دکوراسیون در خانه ، از این نوع ریحان استفاده می شود.
ریحان چندساله که هر سال بدون کاشت مجدد، رشد می کند. در حالی که گونه های دیگر یک ساله هستند.
ریحان یونانی که رشد مشکل تری دارد ولی بوته آن قوی تر هستند و ماندگاری خوبی دارد.
۲ – اگر در یک جای سرد زندگی می کنید چهار تا شش هفته قبل از آخرین سرما، ریحان را در یک جای گرم نشاء کنید و بعد آن ها را به زمین منتقل کنید، زیرا ریحان برای رشد به آب و هوای گرم نیاز دارد، البته این کار برای کاشت ریحان در سطوح کوچک انجام می شود. اگر در یک جای گرم زندگی می کنید می توانید دانه ها را مستقیما در زمین بکارید، به این صورت که بعد از آخرین سرمای منطقه دانه ها را در زمین بکارید.


۳ – خاکی که ریحان در آن کاشته می شود باید حاصلخیز باشد و زهکشی خوبی داشته باشد. بذر ریحان را باید در عمق ۰/۵ تا ۱ سانتی متری کاشت و فاصله بوته ها باید ۱۵ سانتی متر باشد. زمانی که ریحان جوانه زد، اجازه ندهید خاک خشک شود و هر روز آبیاری انجام دهید. اگر ریحان را در گلدان می کارید بعد از این که جوانه زد و چند سانتی متر بلند شد به صورتی که برگ حقیقی در آن شکل گرفت، آن را به گلدان بزرگتر منتقل کنید.
خاک را مرطوب نگه دارید ولی به گونه ای که خیس نشود. هر روز صبح به ریحان ها آب بدهید.

آبیاری گیاه ریحان

۴ – گلی که در نوک ریحان رشد می کند را قطع کنید. هنگامی که گل را قطع می کنید، دو برگ پایینی گل را هم قطع کنید. اگر گل قطع نشود در طعم ریحان تغییر ایجاد می کند و همچنین گیاه دراز و باریک می شود.

کاشت ریحان

۵ – مواظب آفات و بیماری ها باشید.در ریحان آفت خاصی مشاهده نشده، تنها یک نوع سوسک است که با سوزاندن علف های هرز و یا گیاهان آلوده تا حد زیادی می توان آن را کنترل کرد. مواظب باشید زمین کشت عاری از علف های هرز باشد. اگر گیاهان کپک داشتند، نشانه ی این است که نور کافی به آن ها نرسیده.
برداشت ریحان
ریحان را معمولا در اوایل تابستان برداشت می کنند و در اواخر تابستان و اواسط پاییز مجددا می توان ریحان را برداشت کرد. ریحان باید با فاصله چند سانتی متری (۵ تا ۷ سانتی متر) از سطح زمین چیده شود. برگ های بالایی ریحان را بچینید و برگ های پایینی را قطع نکنید، زیرا این کار باعث پرپشت شدن برگ های ریحان می شود.

رشد ریحان در خانه بدون خاک

یکی از ساده ترین گیاهان برای کاشت در خانه ریحان است. ریحان تازه در پخت پیتزای خانگی، کوفته، املت، تخم مرغ نیمرو، اسپاگتی و سوپ و …استفاده می شود. برای کاشت ریحان در خانه، مهم نیست که آب و هوای منطقه شما چقدر سرد است و شما می توانید در طول سال آن را نگه دارید.

شما برای انجام این کار به فضای زیاد یا باغ نیاز ندارید ، حتی اگر در پرورش گیاهان قدرت و استعداد زیادی هم نداشته باشید می توانید این کار را با نگهداری کمی انجام دهید و هزینه بسیار کمی هم دارد. رشد سبزیجات در خانه خیلی بهتر از خریداری آن از فروشگاه است زیرا گیاه تازه مواد مغذی بیشتری دارد و بهداشتی تر است.

مراحل کاشت:

مرحله اول:

۲ یا ۳ خوشه ریحان بخرید. در طول ماه های زمستان ترجیح داده می شود ریحان داخل آب کاشته شود پس دیگر نگرانی در مورد تهیه خاک نخواهید داشت.

مرحله دوم:

یک ظرف انتخاب کنید. مثلا می توانید از یک ظرف شیشه ای استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که شیشه تمیز شسته شده باشد.شیشه ای به اندازه یک لیتر مناسب است.

مرحله سوم:

آب اضافه کنید. به اندازه ای که ریشه در آب فرو رود، آب اضافه کنید. به طور معمول در خاک سیلیس یافت می شود که به ساختار گیاه کمک می کند، شما می توانید از مایع سیلیکا استفاده کنید البته نیازی نیست که حتما از این مایع استفاده شود. این مایع در همه فروشگاه های گل و گیاه فروخته می شود، به اندازه یک قطره در هر شیشه کافی است.

مرحله چهار:

گیاه ریحان که در آب است را در گرمترین و پر آب آفتاب ترین پنجره قرار دهید. این قسمت معمولا در جنوب خانه است. نگران نباشید اگر در چند روز اول پژمرده به نظر رسیدند. گیاه را به مدت ۱ هفته پشت پنجره قرار دهید.

شیشه کمی خنک تر از هوا است و ممکن است در طول شب که هوا سردتر است باعث از بین رفتن گیاه شود بنابراین در شب هایی که هوا سرد است شیشه ریحان را از پشت پنجره به جای گرمتری منتقل کنید.

آب شیشه را هر هفته یا دو هفته ای یکبار عوض کنید.

هنگامی که به اندازه مورد نظر رسید شما می توانید آن را برداشت کنید. برداشت ریحان سخت نیست ولی باید برای اطمینان از رشد مداوم چند مساله را رعایت کرد. بزرگترین برگ ریحان که در پایین ریحان قرار دارد را جدا نکنید زیرا گیاه از این برگ تغذیه می کند.

هنگامی که جفت برگ های بالایی را از ریحان جدا کردید یک جفت از برگ های بالای ساقه را قطع کنید این کار باعث می شود شاخه های جدیدی ایجاد شود و گیاه قوی تر شود.

اگر سبزی های شما زیاد باشد و نتوانید از آن استفاده کنید اضافه آن را خشک کنید و در زمان نیاز از آن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × دو =