فلفل دلمه ای نوعی فلفل از خانواده Solanaceae   که به رنگهای قرمز، زرد، سبز و نارنجی یافت می‌شود. 

این گیاه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی است و مکزیک و پرو اولین کشورهایی بودند که کاشت این گیاه را رواج دادند.

فلفل  دلمه‌ای متعلق به تیره سیب زمینی سانان است که دارای گلهای سفید رنگ است و به تنهایی روی ساقه قرار دارند و میوه‌های حاصل از آنها به صورت جدا از هم روی ساقه قرار دارند

این گیاه حاوی آلکالوئید کاپسایسین می باشد.

انجیراستور: تندی فلفل به علت وجود  ماده ی کاپسایسین می‌باشد که هر چه میزان این ترکیب در بافت میوه بیشتر باشد میزان تندی نیز بالاتر خواهد بود. گرما و شرایط تنش خشکی در زمان رشد میوه باعث افزایش تندی میوه می‌گردد.

اهمیت فیزیولوژیکی گیاه:

اهمیت فیزیولوژیکی این گیاه بر اساس خاصیت اشتها آوری آن ، هضم غذا،مقدار کاروتین وبه ویژه ویتامین C است

تأثیر عوامل محیطی بر رشد فلفل

دما : فلفل از سبزیهای فصل گرم می‌باشد و نسبت به سرما و یخبندان و دماهای کمتر از 15درجه سانتیگراد بسیار حساس است و دمای پایه برای رشد فلفل در حدود 18درجه سانتیگراد مناسب می‌باشد.

رطوبت: نیاز آبی فلفل در حدود 1000 – 400 میلیمتر می‌باشد بطوری که رطوبت کم باعث ریزش گل و رطوبت زیاد باعث ریزش برگ می‌شود.

خاک: فلفل را می‌توان در خاکهای شنی سبک تا رسی سنگین کشت نمود. خاک مناسب برای کشت آن خاکهای لوم یا لوم شنی است

نور:فلفل به عنوان یک گیاه حساس به طول روز می‌باشد و معمولاً به فاصله دو ماه پس از کاشت گلدهی شروع می‌گردد و یکماه پس از گل آغازی میوه بستن صورت می‌گیرد و همواره شدت نور کم باعث ریزش گل می‌شود. بطور کلی با افزایش شدت نور در زمان گلدهی اگر کمبود رطوبت وجود نداشته باشد عملکرد افزایش خواهد یافت.

تحقیقات نشان داده است که اسید بیرنگ کپساسین (فعالترین عنصر موجود در فلفل است که سبب گرم بودن این گیاه میشود) کپساسین موجود در فلفل در واقع سبب کاهش درجه حرارت بدن میشود که یکی از دلایل اصلی تمایل مردم مناطق آب و هوایی گرم به مصرف زیاد فلفل محسوب میشود.این ماده سبب کاهش میزان کلسترول خون و کاهش شدت سیگنالهای درد در بدن میشود

روشهای پرورش فلفل

روش کشت مستقم

در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 – 70 سانتیمتر کشت می‌شوند و فاصله بین بوته‌ها روی ردیف حدود40-45سانتیمتر می‌باشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 – 20سانتیمتر است.

 

همه چیز درباره کشت گیاه فلفل سیاه

 

روش نشایی

چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده می‌شود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 12- 10 هفته است.

میوه دهی فلفل

در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت می‌گیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار می‌گیرند و گرده می‌تواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک می‌کنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوه‌ها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش می‌یابد.

کوددهی فلفل

کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه می‌کنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه می‌کنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه می‌دهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی می‌گردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی می‌گردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش می‌یابد

مبارزه با علفهای هرز فلفل

می‌توان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.

 

همه چیز درباره کاشت و نگهداری گیاه فلفل سبز

 

آبیاری مزرعه فلفل

یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه می‌گردد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت می‌گیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.

·آفتاب سوختگی: میوه‌های رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می‌شوند میوه‌های فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.

·پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوه‌های سبز بالغ و رسیده دیده می‌شود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد می‌شود.

·شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد می‌شود که این میوه‌ها بدن بذر می‌باشند.

زمان برداشت میوه

انجیراستور: میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد.

شرایط نگهداری فلفل در انبار

برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است

خواص دارویی

تحقیقات نشان داده است که کپساسین (capsicin) موجود در فلفل، باعث کاهش بروز زخم معده می‌شود. کپساسین، موجب افزایش جریان خون در قسمت مخاطی معده و تولید موکوس به وسیلهٔ دیوارهٔ معده می‌شود، بنابراین بافت معده در برابر ترشح اسید معده مصون باقی می ماند.

از فلفل می‌توان در درمان سرطان و حتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد. تحقیقات نشان داده اند کپساسین موجود در فلفل، به عنوان یک ترکیب ضد سمی عمل کرده و مانع از فعالیت ترکیبات سرطان زا در بدن می‌شود و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می‌کنند

وجود مقادیر فراوان ویتامین ث در فلفل دلمه‌ای باعث شده این سبزی برای درمان سرماخوردگی مفید باشد. طوری که مصرف مرتب این سبزی در برنامهٔ غذایی، هم شدت و هم طول دوران سرماخوردگی را کاهش می‌دهد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

کپساسین” ماده ای در فلفل است که سبب گرم بودن این گیاه می شود. هر چند که فلفل گیاهی گرم است، اما کپساسین موجود در آن سبب کاهش درجه حرارت بدن شده که یکی از دلایل اصلی تمایل مردم مناطق آب هوایی گرم به مصرف زیاد فلفل محسوب می شود.

 

انجیراستور: فلفل دلمه ‌ای یکی از کم کالری‌ ترین سبزی‌ ها و یکی از بهترین مواد غذایی برای لاغر شدن است. هر 100 گرم آن، تنها 15 کالری انرژی دارد. این سبزی فیبر زیادی دارد و در هر 100 گرم آن، 2 گرم فیبر یافت می ‌شود. بنابراین در کنار سایر سبزی‌ ها می ‌توان از فلفل دلمه‌ای در رژیم‌ های لاغری استفاده کرد.

 

چشم‌ها بیش از سایر بافت‌های بدن از فلفل دلمه‌ای (مخصوصا نوع قرمزش) سود می ‌برند.

 

زیرا همان ماده‌ ی موجود در هویج که به تقویت چشم ها کمک می کند، به مقدار زیادی در فلفل دلمه ‌ای قرمز نیز وجود دارد. این ماده “بتاکاروتن” نام دارد. بتاکاروتن ، پیش ساز ویتامین A در بدن می باشد

پرورش فلفل دلمه ای در خانه
رشد فلفل دلمه ای کار زیادی ندارد، اما مقدار کاری که برای رشد فلفل دلمه ای در خانه نیاز است خیلی بیشتر از کار رشد فلفل در بیرون از خانه نیست. مرطوب و گرم نگه داشتن گیاه فلفل سخت ترین مشکل است، اما ایجاد یک شرایط مناسب برای رشد فلفل دلمه ای کار چندان سختی نیست.


مرحله اول: کاشت بذر فلفل در سینی نشا
1 – دانه ها را در یک ظرف پلاستیکی کوچک قرار دهید و ظرف را از آب گرم پر کنید. اجازه دهید دانه ها به مدت 2 تا 8 ساعت در ظرف بمانند، تا زمانی که دانه ها به ته ظرف بروند. خیساندن دانه باعث میشود پوسته سخت شکسته شود و سرعت جوانه زنی بالاتر رود.
شما همچنین می توانید دانه های فلفل را در چای بابونه غوطه ور کنید یا در یک فنجان آب گرم یک یا دو قاشق چایی خوری پراکسیدهیدروژن بریزید. این کار در شکستن پوشش دانه موثرتر است و همچنین این کار در ضدعفونی کردن دانه ها هم مفید است.

خیساندن بذر فلفل

2 – سینی نشا را با خاک پر کنید.

پر کردن سینی نشا از خاک

3 – با انگشت خود یا با یک مداد یک سوراخ در خاک ایجاد کنید. سوراخ باید به اندازه 7 میلیمتر عمیق باشد.

ایجاد سوراخ در خاک

4 – دانه ی فلفل را در سوراخ قرار دهید و سپس روی آن را با خاک بپوشانید.

کاشت بذر فلفل

5 – سینی را در یک جای گرم قرار دهید. زمانی که درجه حرارت خاک 27 درجه سانتی گراد باشد بهترین جوانه دهی فلفل دلمه ای انجام می شود. در صورت امکان سینی نشا را روی یک حصیر گرم قرار دهید در غیر این صورت آن را در یک پنجره گرم آفتابی قرار دهید.

گذاشتن سینی نشا در جای گرم

6 – دانه ها را مرطوب نگه دارید. زمانی که سطح خاک خشک می شود، روی آن آب اسپری کنید، خاک را خیس نکنید اما اجازه ندهید که خشک شود.

اسپری کردن آب روی دانه های فلفل

مرحله دوم: انتقال گیاه فلفل از سینی نشا به گلدان
1 – زمانی که دو برگ به طور کامل رشد کردند، گیاه را به گلدان منتقل کنید.

انتقال نهال فلفل دلمه ای به گلدان

2 – از یک گلدان با اندازه مناسب استفاده کنید. اگر شما می خواهید هر فلفل را در گلدان جداگانه بکارید یک گلدان 10 سانتی متری کفایت می کند. همچنین می توانید چند فلفل را با هم در یک گلدان بزرگتر بکارید.

انتخاب گلدان برای کاشت فلفل دلمه ای

3 – گلدان را با خاک پر کنید. سعی کنید خاکی که استفاده می کنید مواد آلی بالایی داشته باشد.

پر کردن گلدان برای کاشت فلفل دلمه ای

4 – سوراخ کوچکی در خاک ایجاد کنید. سوراخی که ایجاد می کنید باید به اندازه عمق و عرض خانه های سینی نشا باشد. اگر چند نهال فلفل را در یک گلدان می کارید باید به اندازه 5 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند.

انتقال نهال فلفل دلمه ای به گلدان

5 – انتقال نهال به گلدان. به آرامی نهال را با خاک اطراف آن به گلدان منتقل کنید.

کاشت نهال فلفل

6 – خاک اطراف نهال را با دست فشار دهید.

کاشت نهال فلفل

مرحله سوم: مراقبت روزانه
1 – فلفل را گرم نکه دارید. درجه حرارت ایده آل بین 21 تا 27 درجه سانتی گراد است. فلفل به مقدار زیادی نور هم نیاز دارد. با قرار دادن گلدان در یک پنجره آفتابی هم نور و هم حرارت تامین می شود. استفاده از چراغ فلورسنت هم سودمند است. چراغ را با فاصله 8 سانتی متر بالای گیاه قرار دهید و به مدت 14 تا 16 ساعت در روز آن را روشن بگذارید.

دمای مورد نیاز برای رشد فلفل دلمه ای

2 – به طور مداوم به گیاه آب بدهید. هر چند روز یک بار به طور کامل خاک را خیس کنید. اجازه دهید خاک در بین هر آبیاری خشک شود.

آب دادن به فلفل دلمه ای
3 – PH خاک را اندازه گیری کنید. PH مناسب برای رشد فلفل 5/5 تا 5/7 است. اگر نیاز به افزایش PH بود به خاک آهک اضافه کنید. اگر نیاز به کاهش PH بود به خاک کود یا کمپوست اضافه کنید.

PH مناسب برای رشد فلفل دلمه ای

4 – زمانی که فلفل گل داد گرده افشانی انجام دهید. یک سوآپ پنبه ای را به آرامی به گرده بساک گل نر مالش دهید و آن را به کلاله گل ماده منتقل کنید. گرده افشانی برای گیاه فلفل محصول شما را افزایش می دهد. این کار را زمانی که تعداد گیاهان شما کم است می توانید انجام دهید.

گرده افشانی فلفل

5 – زمانی که فلفل بالغ شد آن را برداشت کنید. هنگامی که به اندازه و رنگ مناسب رسید آن ها را بچینید. از یک قیچی یا چاقوی تمیز برای بریدن فلفل ها استفاده کنید. فلفل ها را با ساقه 2 تا 5 سانتی متری جدا کنید.

برداشت فلفل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 − 2 =